"12 ręcznie wi±zanych much za dolara" - tej tre¶ci ogłoszenie ukazało się w jednej z gazet ("Casper") w Woyoming, w 1961 roku. Jego autorem był Dick Cabela. Dzi¶ Cabela's jest największ± firm± wysyłkow± sprzętu wędkarskiego.
|
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520
UŻYTKOWNICY
Goscie 552
Zalogowani 0
Wszyscy 552
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
|
|
|
|
|
dzas:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(418815) Apr 24, @ 21:24:03
mario_z:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(418815) Apr 21, @ 18:55:22
krzysztofCz: Podoba mi się Twój
plan w punkcie (3)
:hihi ...(418815) Apr 04, @ 12:47:07
lecek:
Na emeryturu mam
czteropunktowy plan.
1. Podróże,
2. Wedkar ...(418815) Apr 03, @ 19:46:58
krzysztofCz: Tylko nie miej
złudzeń, że na
emeryturze będziesz
miał więcej cza ...(418815) Apr 03, @ 15:57:03
lecek: Jeszcze (jak dla mnie)
to trochę mało czasu
Mój
pracodawca wyz ...(418815) Apr 03, @ 10:34:12
krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U
mnie na morzu albo
wieje... albo nie
bior± : ...(59445) Apr 03, @ 09:01:48
krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć...
mam nadzieję, że
dożyjemy do następnej
zbi ...(418815) Apr 03, @ 08:58:12
lecek: Byli¶my w Ustroniu.
Dwa dni wędkowania w
Wi¶le. Na miejscu
okazał ...(59445) Apr 02, @ 19:02:39
jjjan: Wpłaciłem za następne
dwa lata.
S± dwie faktury, każda
za rok. N ...(418815) Apr 02, @ 17:57:24
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca
Opublikował 10-03-2006 o godz. 17:00:00 Monk |
Czez napisał
Ewa Wachowicz powiedziała, że premierowi się nie odmawia. Cóż zatem - ja biedny żuczek - mogłem zrobić, gdy jedyny prawdziwy nokillowiec w¶ród wędkarzy internautów, poprosił mnie o jaki¶ przepis, w którym nie ma ryby?
Oczywi¶cie jedynemu prawdziwemu nokillowcowi - podobnie jak premierowi - odmówić nie można. Po krótkim wywiadzie, co do gustów kulinarnych jedynego prawdziwego nokillowca i uzyskaniu precyzyjnej informacji, że jak nie zje za jednym posiedzeniem minimum jednego kilograma mięsiwa, to za 15 minut chodzi głodny, zdecydowałem się na podanie przepisów na grillowane mięsko.
Karkówka z grilla
Znajomo¶ć tego akurat sposobu przyrz±dzania karkówki zawdzięczam żonie Stefana, usera WCWI i PW, któr± w tym miejscu chciałbym serdecznie pozdrowić (zabrzmiało jakbym jak±¶ ciocię w teleturnieju TV pozdrawiał, ale pozdrowienia s± szczere). Jest to moim zdaniem i nie tylko moim, najlepszy przepis na grillowan± karkówkę, a zapewniam Was, że troszkę różnie przyrz±dzonych karkówek w życiu zjadłem.
Składniki
- 10 kotletów ze schabu karkowego lekko posolonych
Marynata
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki pasty sambal oelek (uwaga: w sklepach najczę¶ciej można dostać sambal firmy „Woh hup” lub „Tao-tao” – kupujcie tylko tej pierwszej firmy - wyrób drugiej praktycznie nie różni się od zwykłych sosów chili! Innymi słowy - pomimo tej samej nazwy to zupełnie inna bajka)
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego (uwaga: słowo jasny oznacza, że nie barwi dania na ciemno)
- 2 łyżki musztardy – ja preferuję sarepsk±
- 2 łyżki octu winnego z białego wina.
Przygotowanie
1. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty.
2. W dowolnym naczyniu układamy warstwami kotlety (szczelnie wypełniaj±c naczynie), każd± warstwę obficie polewaj±c marynat±.
3. Odstawiamy naczynie do lodówki na minimum 12 godzin (zdarzało mi się marynować karkówki nawet 48 godzin).
4. Wyjmujemy karkówki z lodówki na około 2 godziny przed rozpoczęciem grillowania, a następnie wyjmujemy je z marynaty i grillujemy. Resztę marynaty, która zostaje po wyjęciu karkówek, wykorzystujemy w trakcie grillowania, smaruj±c karkówki tuż przed ich przewróceniem na drug± stronę. Czynno¶ć tę powtarzamy kilkakrotnie.
Szaszłyki z piersi kurzej z grilla
Składniki
- 1 ¶redniej wielko¶ci pier¶ kurza pokrojona wzdłuż w paski i posolona (uwaga: przed krojeniem należy odci±ć tzw. polędwiczki – ze ¶redniej piersi powinni¶my uzyskać 6 pasków + 2 polędwiczki, co daje nam 8 szaszłyków)
Marynata
- 3 łyżki oleju
- 1 ¶redniej wielko¶ci cebula starta na tarce (sos z cebuli zachowujemy)
- 4 - 5 przeci¶niętych przez praskę z±bków czosnku
- 1 łyżka octu winnego z białego wina
- papryka czerwona ostra, oregano, ¶wieżo zmielone: pieprz czarny, kminek i ziarna kolendry (dodajemy dużo przypraw tak, aby szaszłyki były pikantne).
Przygotowanie
1. Mieszamy składniki marynaty (bez oleju). Dopiero po wymieszaniu do powstałej masy dodajemy powoli olej, cały czas mieszaj±c. Do marynaty wrzucamy paski z piersi kurzej.
2. Odstawiamy do lodówki i wyjmujemy tak samo, jak w przypadku karkówki.
3. Każdy pasek kurczaka przekłuwamy drewnian± szpadk± do szaszłyków w 3 - 4 miejscach. Na końcu szpadki powinna powstać harmonijka z kurzego mięsa. Grillujemy.
4. Resztę marynaty wykorzystujemy tak, jak w przypadku karkówki, aż do wyczerpania cało¶ci marynaty.
W±tpi±cych informuję, że przygotowana w ten sposób pier¶ kurza nigdy nie będzie sucha, więc bez obaw.
Uwagi na koniec
Grilluj±c należy pamiętać, aby grill był równomiernie i dobrze rozpalony. Grillowanie rozpoczynamy w momencie, gdy węgiel pokryje się lekk± warstw± popiołu.
Do smarowania mięsa marynat± nie stosuję „typowych” pędzelków grillowych, tylko dobrej jako¶ci pędzelek malarski (od 4 lat ten sam, a grilluję często).
Drewniane szpadki do szaszłyków należy przed ich użyciem moczyć w wodzie co najmniej 1 godzinę. W przeciwnym razie nam się spal±.
Przepisy pozwalam sobie zadedykować jedynemu prawdziwemu nokillowcowi, dla którego mam też drobny prezent, który noszę przy sobie od kilku miesięcy, a który wręczę Mu na majowym zlocie.
Czez
|
| |
|
| Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść. |
|
|
Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować |
|
Re: Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca (Wynik: 1) przez Piwoniusz dnia 10-03-2006 o godz. 18:01:25 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.wedkarski.piwoniusz.com | Ten drobny prezent to na pewno kieszonkowy grill ;>)
Przepis na karkowke wielce pozyteczny - jest to mieso , ktore najczesciej pieke na ogniu aczkolwiek do tej pory jak dzikus ... bez zadnych przypraw. Moze doradzilbys mi co zrobic zeby ryba z grilla nie zostawala w polowie "przyklejona" do rusztu po upieczeniu ? |
|
|
Re: Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca (Wynik: 1) przez newrom dnia 10-03-2006 o godz. 18:31:25 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Bardzo, Bardzo prosze o wiecej przepisow bezrybnych - bo czlowiek nie wydra* :-)
pozdrawiam
newrom
* - nie dotyczy mojej kochanej Domi ;) |
|
|
Re: Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca (Wynik: 1) przez asknet dnia 10-03-2006 o godz. 19:02:56 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.asknet.waw.pl/ | O widzisz i to jest przepis...:-)Bardzo, bardzo dziękuje mam nadzieje, że na zlocie podsuniesz jeszcze inne pomysły na potrawy nie koniecznie z ryby:-) |
|
|
Re: Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca (Wynik: 1) przez jacek_dsw dnia 11-03-2006 o godz. 08:32:55 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.bez-cisnien.neostrada.pl/ | A któż to jest ten ów "jedyny prawdziwy nokillowiec"?
To chyba pierwszy przepis z działu "Ryby na stół" (no może drugi), jaki z błyszcz±c± ¶lin± na ustach przeczytałem. :)
|
|
|
Re: Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca (Wynik: 1) przez old_rysiu (old_rysiu@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 11-03-2006 o godz. 08:48:20 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Jest jeszcze jeden przepis na karczek. Chociaż nie ma w tym przepisie przypraw z dalekiego wschodu a jedynie przyprawy ¶l±skie, godny jest polecenia.
- Karczek ( dowolna ilo¶ć, byle dużo ) :-)
- Cebula
- Czosnek
- Olej z pierwszego tłoczenia - Kujawski :-)
- Piwo(a) - tylko Tyskie Gronie lub Ksi±żęce
- Sól, pieprz, papryka słodka mielona.
- Folia aluminiowa do pieczenia
Karczek kroimy w plastry i zbijamy ( tak jak kotlety ). Zgniecionym czosnkiem nacieramy z obu stron wszystkie plastry, solimy, pieprzymy, lekko posypujemy papryk±. Kroimy cebulę na kr±żki. Plastry karczku widelcem moczonym w oleju opukujemy ( lekkie nawilżenie olejem ).Układamy plastry jeden na drugim przekładaj±c je kr±żkami cebuli ( po 5 plastrów ). Takie piramidki opakowujemy foli± aluminiow± i wkładamy do lodówki na min 6 godzin. Rozpalamy grila jak zalecił Czez. Ruszt grilowy pokrywamy szczelnie foli± tworz±c wielk± patelnię. Je¶li folia jest zbyt w±ska, należy łaczyć j± na podwójn± zakładkę. Delikarnie palcami naciskamy na folię uzyskuj±c małe wgłębienia wzdłuż rusztu tak, aby nie przebić folii. Pędzelkiem smarujemy folię olejem. Na gor±c± tak± niby blachę, kładziemy pojedyncze plastry karczku, dbaj±c aby cebulka na pierwszy rzut była u góry. Nie należy się martwić bardzo kiepskim kolorem cebulki ( to ta z przekładek ). Gdy tylko uznamy, ze czas na przewrotkę, należy przed t± czynno¶ci± podlać plastry karczku - piwem. Piwo zaburzy się i wejdzie dokładnie pod plastry ( po to te rowki ). Już po minucie, delikatnie można obracać mięsko na drug± stronę ( nie uszkodzić folii!!! ). Gdy druga strona dojdzie, też podlewamy j± piwem, aby łagodnie j± zdj±ć z folii. Karczek taki jest szybki do zrobienia i tylko kwestia gustu, czy chcemy kolor bardziej br±zowy czy bardziej łagodny, dyktuje czas trzymania na ruszcie. Po zakończonej partii, należy z folii zdj±ć wszystko, nawet cebulkę. W przypadku uszkodzenia folii, nie naprawiać a zrobić now± '' patelnie''.
W przepisie nie podaje ilo¶ci cebuli - a kto to zw
Przeczytaj dalszy ciąg komentarza... |
|
|
Re: Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca (Wynik: 1) przez Czez dnia 13-03-2006 o godz. 08:50:21 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Dopiero czytaj±c komentarz Oldiego przypomniało mi się, że zapomniałem o bardzo ważnej rzeczy w przepisie na karkówkę.
Karkówki NIE TŁUCZEMY!!!!! Kroimy, potem do marynaty i na grill. Składniki marynaty powoduj±, że ta karkówka NIE WYMAGA TŁUCZENIA! |
|
|
Re: Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca (Wynik: 1) przez torque (torque@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 01-08-2006 o godz. 10:29:49 (Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) | Wypróbowałem karkówkę. Następnie po tygodniu, przygotowałem j± po raz kolejny. Sprawdziłem też pieczenie na grillu domowym, elektrycznym. Zawsze wspaniały efekt. Czez, wielkie dzięki za przepis. Stefan, ukłony dla żony. |
|
|
|