Czy wiesz, że...
"12 ręcznie wi±zanych much za dolara" - tej tre¶ci ogłoszenie ukazało się w jednej z gazet ("Casper") w Woyoming, w 1961 roku. Jego autorem był Dick Cabela. Dzi¶ Cabela's jest największ± firm± wysyłkow± sprzętu wędkarskiego.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 552
 Zalogowani 0
 Wszyscy 552

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
dzas: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(418815) Apr 24, @ 21:24:03

mario_z: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(418815) Apr 21, @ 18:55:22

krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(418815) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(418815) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(418815) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(418815) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie bior± : ...(59445) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(418815) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byli¶my w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wi¶le. Na miejscu okazał ...(59445) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. S± dwie faktury, każda za rok. N ...(418815) Apr 02, @ 17:57:24


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2261
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2040
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2154
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2291
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2123
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2179
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2086
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2130
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2492
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2315
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca
Opublikował 10-03-2006 o godz. 17:00:00 Monk
Ryby na stół Czez napisał

Ewa Wachowicz powiedziała, że premierowi się nie odmawia. Cóż zatem - ja biedny żuczek - mogłem zrobić, gdy jedyny prawdziwy nokillowiec w¶ród wędkarzy internautów, poprosił mnie o jaki¶ przepis, w którym nie ma ryby?



Oczywi¶cie jedynemu prawdziwemu nokillowcowi - podobnie jak premierowi - odmówić nie można. Po krótkim wywiadzie, co do gustów kulinarnych jedynego prawdziwego nokillowca i uzyskaniu precyzyjnej informacji, że jak nie zje za jednym posiedzeniem minimum jednego kilograma mięsiwa, to za 15 minut chodzi głodny, zdecydowałem się na podanie przepisów na grillowane mięsko.

Karkówka z grilla

Znajomo¶ć tego akurat sposobu przyrz±dzania karkówki zawdzięczam żonie Stefana, usera WCWI i PW, któr± w tym miejscu chciałbym serdecznie pozdrowić (zabrzmiało jakbym jak±¶ ciocię w teleturnieju TV pozdrawiał, ale pozdrowienia s± szczere). Jest to moim zdaniem i nie tylko moim, najlepszy przepis na grillowan± karkówkę, a zapewniam Was, że troszkę różnie przyrz±dzonych karkówek w życiu zjadłem.

Składniki

- 10 kotletów ze schabu karkowego lekko posolonych

Marynata

    - 4 łyżki oleju
    - 3 łyżki pasty sambal oelek (uwaga: w sklepach najczę¶ciej można dostać sambal firmy „Woh hup” lub „Tao-tao” – kupujcie tylko tej pierwszej firmy - wyrób drugiej praktycznie nie różni się od zwykłych sosów chili! Innymi słowy - pomimo tej samej nazwy to zupełnie inna bajka)
    - 3 łyżki sosu sojowego jasnego (uwaga: słowo jasny oznacza, że nie barwi dania na ciemno)
    - 2 łyżki musztardy – ja preferuję sarepsk±
    - 2 łyżki octu winnego z białego wina.
Przygotowanie

1. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty.
2. W dowolnym naczyniu układamy warstwami kotlety (szczelnie wypełniaj±c naczynie), każd± warstwę obficie polewaj±c marynat±.
3. Odstawiamy naczynie do lodówki na minimum 12 godzin (zdarzało mi się marynować karkówki nawet 48 godzin).
4. Wyjmujemy karkówki z lodówki na około 2 godziny przed rozpoczęciem grillowania, a następnie wyjmujemy je z marynaty i grillujemy. Resztę marynaty, która zostaje po wyjęciu karkówek, wykorzystujemy w trakcie grillowania, smaruj±c karkówki tuż przed ich przewróceniem na drug± stronę. Czynno¶ć tę powtarzamy kilkakrotnie.

Szaszłyki z piersi kurzej z grilla

Składniki

- 1 ¶redniej wielko¶ci pier¶ kurza pokrojona wzdłuż w paski i posolona (uwaga: przed krojeniem należy odci±ć tzw. polędwiczki – ze ¶redniej piersi powinni¶my uzyskać 6 pasków + 2 polędwiczki, co daje nam 8 szaszłyków)

Marynata
    - 3 łyżki oleju
    - 1 ¶redniej wielko¶ci cebula starta na tarce (sos z cebuli zachowujemy)
    - 4 - 5 przeci¶niętych przez praskę z±bków czosnku
    - 1 łyżka octu winnego z białego wina
    - papryka czerwona ostra, oregano, ¶wieżo zmielone: pieprz czarny, kminek i ziarna kolendry (dodajemy dużo przypraw tak, aby szaszłyki były pikantne).
Przygotowanie

1. Mieszamy składniki marynaty (bez oleju). Dopiero po wymieszaniu do powstałej masy dodajemy powoli olej, cały czas mieszaj±c. Do marynaty wrzucamy paski z piersi kurzej.
2. Odstawiamy do lodówki i wyjmujemy tak samo, jak w przypadku karkówki.
3. Każdy pasek kurczaka przekłuwamy drewnian± szpadk± do szaszłyków w 3 - 4 miejscach. Na końcu szpadki powinna powstać harmonijka z kurzego mięsa. Grillujemy.
4. Resztę marynaty wykorzystujemy tak, jak w przypadku karkówki, aż do wyczerpania cało¶ci marynaty.

W±tpi±cych informuję, że przygotowana w ten sposób pier¶ kurza nigdy nie będzie sucha, więc bez obaw.

Uwagi na koniec

Grilluj±c należy pamiętać, aby grill był równomiernie i dobrze rozpalony. Grillowanie rozpoczynamy w momencie, gdy węgiel pokryje się lekk± warstw± popiołu. Do smarowania mięsa marynat± nie stosuję „typowych” pędzelków grillowych, tylko dobrej jako¶ci pędzelek malarski (od 4 lat ten sam, a grilluję często). Drewniane szpadki do szaszłyków należy przed ich użyciem moczyć w wodzie co najmniej 1 godzinę. W przeciwnym razie nam się spal±.

Przepisy pozwalam sobie zadedykować jedynemu prawdziwemu nokillowcowi, dla którego mam też drobny prezent, który noszę przy sobie od kilku miesięcy, a który wręczę Mu na majowym zlocie.

Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęściej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w ¶mietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyślij ten artykuł do znajomych Wyślij ten artykuł do znajomych


Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca (Wynik: 1)
przez Piwoniusz dnia 10-03-2006 o godz. 18:01:25
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.wedkarski.piwoniusz.com
Ten drobny prezent to na pewno kieszonkowy grill ;>)
Przepis na karkowke wielce pozyteczny - jest to mieso , ktore najczesciej pieke na ogniu aczkolwiek do tej pory jak dzikus ... bez zadnych przypraw. Moze doradzilbys mi co zrobic zeby ryba z grilla nie zostawala w polowie "przyklejona" do rusztu po upieczeniu ?



Re: Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca (Wynik: 1)
przez newrom dnia 10-03-2006 o godz. 18:31:25
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Bardzo, Bardzo prosze o wiecej przepisow bezrybnych - bo czlowiek nie wydra* :-)

pozdrawiam
newrom
* - nie dotyczy mojej kochanej Domi ;)



Re: Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca (Wynik: 1)
przez asknet dnia 10-03-2006 o godz. 19:02:56
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.asknet.waw.pl/
O widzisz i to jest przepis...:-)Bardzo, bardzo dziękuje mam nadzieje, że na zlocie podsuniesz jeszcze inne pomysły na potrawy nie koniecznie z ryby:-)



Re: Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca (Wynik: 1)
przez jacek_dsw dnia 11-03-2006 o godz. 08:32:55
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość) http://www.bez-cisnien.neostrada.pl/
A któż to jest ten ów "jedyny prawdziwy nokillowiec"?

To chyba pierwszy przepis z działu "Ryby na stół" (no może drugi), jaki z błyszcz±c± ¶lin± na ustach przeczytałem. :)



Re: Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 11-03-2006 o godz. 08:48:20
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Jest jeszcze jeden przepis na karczek. Chociaż nie ma w tym przepisie przypraw z dalekiego wschodu a jedynie przyprawy ¶l±skie, godny jest polecenia.
- Karczek ( dowolna ilo¶ć, byle dużo ) :-)
- Cebula
- Czosnek
- Olej z pierwszego tłoczenia - Kujawski :-)
- Piwo(a) - tylko Tyskie Gronie lub Ksi±żęce
- Sól, pieprz, papryka słodka mielona.
- Folia aluminiowa do pieczenia
Karczek kroimy w plastry i zbijamy ( tak jak kotlety ). Zgniecionym czosnkiem nacieramy z obu stron wszystkie plastry, solimy, pieprzymy, lekko posypujemy papryk±. Kroimy cebulę na kr±żki. Plastry karczku widelcem moczonym w oleju opukujemy ( lekkie nawilżenie olejem ).Układamy plastry jeden na drugim przekładaj±c je kr±żkami cebuli ( po 5 plastrów ). Takie piramidki opakowujemy foli± aluminiow± i wkładamy do lodówki na min 6 godzin. Rozpalamy grila jak zalecił Czez. Ruszt grilowy pokrywamy szczelnie foli± tworz±c wielk± patelnię. Je¶li folia jest zbyt w±ska, należy łaczyć j± na podwójn± zakładkę. Delikarnie palcami naciskamy na folię uzyskuj±c małe wgłębienia wzdłuż rusztu tak, aby nie przebić folii. Pędzelkiem smarujemy folię olejem. Na gor±c± tak± niby blachę, kładziemy pojedyncze plastry karczku, dbaj±c aby cebulka na pierwszy rzut była u góry. Nie należy się martwić bardzo kiepskim kolorem cebulki ( to ta z przekładek ). Gdy tylko uznamy, ze czas na przewrotkę, należy przed t± czynno¶ci± podlać plastry karczku - piwem. Piwo zaburzy się i wejdzie dokładnie pod plastry ( po to te rowki ). Już po minucie, delikatnie można obracać mięsko na drug± stronę ( nie uszkodzić folii!!! ). Gdy druga strona dojdzie, też podlewamy j± piwem, aby łagodnie j± zdj±ć z folii. Karczek taki jest szybki do zrobienia i tylko kwestia gustu, czy chcemy kolor bardziej br±zowy czy bardziej łagodny, dyktuje czas trzymania na ruszcie. Po zakończonej partii, należy z folii zdj±ć wszystko, nawet cebulkę. W przypadku uszkodzenia folii, nie naprawiać a zrobić now± '' patelnie''.
W przepisie nie podaje ilo¶ci cebuli - a kto to zw

Przeczytaj dalszy ciąg komentarza...



Re: Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca (Wynik: 1)
przez Stefan (witeknowak@o2.pl) dnia 12-03-2006 o godz. 18:54:27
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Czez, dzięki w imieniu mojej Żony:-)



Re: Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca (Wynik: 1)
przez Czez dnia 13-03-2006 o godz. 08:50:21
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Dopiero czytaj±c komentarz Oldiego przypomniało mi się, że zapomniałem o bardzo ważnej rzeczy w przepisie na karkówkę.

Karkówki NIE TŁUCZEMY!!!!! Kroimy, potem do marynaty i na grill. Składniki marynaty powoduj±, że ta karkówka NIE WYMAGA TŁUCZENIA!



Re: Mięsiwa z grilla, czyli dania dla jedynego prawdziwego nokilowca (Wynik: 1)
przez torque (torque@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 01-08-2006 o godz. 10:29:49
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Wypróbowałem karkówkę. Następnie po tygodniu, przygotowałem j± po raz kolejny. Sprawdziłem też pieczenie na grillu domowym, elektrycznym. Zawsze wspaniały efekt. Czez, wielkie dzięki za przepis. Stefan, ukłony dla żony.


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.13 sekund :: Zapytania do SQL: 104