Czy wiesz, że...
WĘGORZ
Rekord Polski - 6,43 kg
Złoty medal - od 2,50 kg
Srebrny medal - od 2,00 kg
Brązowy medal - od 1,50 kg

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 4
 Zalogowani 0
 Wszyscy 4

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
lecek: W uzupełnieniu Wrocek na kanale. ...(430) Sep 18, @ 10:02:39

mario_z: Dzisiaj z córką Natalką ponownie odwiedziliśmy łowisko w Jedlance ...(430) Sep 16, @ 21:27:09

lecek: Niestety, mój bolek był najmniejszy. 89 miejsce. Gdybym zapun ...(430) Sep 13, @ 09:14:11

lecek: No tak, to my sie nigdy nie stykniemy. ...(430) Sep 12, @ 18:32:15

the_animal: We Wrocku był też Dzepetto i Banio - jakieś tam 20ste któreś miej ...(430) Sep 12, @ 17:04:01

mario_z: No cóż... powiedziałbym, że sytuacja typowa... gdzie Ty tam zwy ...(202) Sep 12, @ 16:16:05

mario_z: Nie jest tak źle [quote:98cad1fcd9="lec ek"]Zaliczyłem ...(430) Sep 12, @ 16:10:05

lecek: Super skuteczny k ...(202) Sep 12, @ 13:58:43

lecek: Zaliczyłem w ostatni weekend Street Fishing we Wrocku. Edycja 24 ...(430) Sep 12, @ 13:54:51

lecek: Jak zawsze kolo dał z siebie co mógł. I zwinął nagrody. Pewnie ni ...(430) Sep 12, @ 13:49:03


Artykuły komentowali
farti w ''Znowu Ta Szwecja'': Przeglądałem 3x zdjęcia , czegoś mi brakowało. Po prostu zabrakło na nich mo...
darogryf w ''Znowu Ta Szwecja'': Krzysiu wielu schowało się pod blatem. i do kraju nie wrócili.
Darek w ''Znowu Ta Szwecja'': Gratuluję udanej wyprawy, tym bardziej że w tym roku Szwecja nie darzy rybam...
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Tyko dla swoich, Kamil, tylko dla swoich... :-)
Tiur w ''Znowu Ta Szwecja'': a co to za skrót nad "nickami"??
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jak miałeś dostać jak Cię nie było? Należy Ci się koszulka ale drogo wychodz...
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Nie byłbym rzepem gdybym nie spytał dlaczego ja nie mam takiej koszulki tylk...
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Oprócz wspomnień jeszcze jest schodząca tu i tam skóra i brązowe plamy na s...
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Rób plany, maj już niedługo :)
wlodek w ''Znowu Ta Szwecja'': I nam ta "piąta" się podoba! :)

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 246
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 171
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 209
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 374
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 255
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 287
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 245
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 288
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 585
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 456
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Angielska wiosna (2)
Opublikował 18-01-2006 o godz. 09:05:00 Monk
Spławik i grunt Match6 napisał

Oto ciąg dalszy, do napisania którego skłoniły mnie m.in. komentarze oraz pytania Kolegów. W tej części postaram się przedstawić niuanse tej metody, jak również przygotowanie zanęty, które pominąłem we wcześniejszej publikacji.



Jak już wspomniałem wcześniej, pierwszą rzeczą jaką robię po przybyciu na łowisko jest przygotowanie zanęty. Dlaczego? Powodów jest kilka:

- każda zanęta potrzebuje czasu, aby wchłonąć wodę
- w tym czasie możemy spokojnie przygotować stanowisko i wygruntować łowisko
- na niektórych stanowiskach jest po prostu za mało miejsca na przygotowanie zanęty po rozłożeniu sprzętu.

Jak się do tego zabrać?

Najpierw mieszamy wszystkie składniki na sucho - czynność nie mniej ważna jak nawilżanie, zabiera trochę czasu, więc często wykonuję ją w domu. Do dużego pojemnika (wiadro, miska) wsypuję bazę, a po dodaniu każdego nowego składnika i wymieszaniu, całość przesiewam przez sito. Daje mi to gwarancję, że wszystkie składniki będą równomiernie rozprowadzone.

Na łowisku, do nawilżenia zanęty używam dwóch pojemników: w jednym nawilżam zanętę, do drugiego ją przecieram, co powoduje równomierne nawilżenie i spulchnienie całej zanęty. Wodę dodajemy małymi porcjami, energicznie mieszając po każdym dodaniu. Gdy stwierdzimy, że jest jej dosyć (daje się ulepić kulkę, która po upuszczeniu jej z wysokości 1m do wiaderka nie rozpada się), odstawiamy ją na 15 - 30 minut. W tym czasie zanęta wchłonie wilgoć i (w większości przypadków) będzie trzeba ją dowilżyć. W tym momencie nadajemy jej odpowiednią spoistość. Jeżeli ma to być mieszanka do nęcenia na małych dystansach (ok. 25 m) i głębokościach (do 2m), pracująca już w czasie opadania kuli na dno, ulepiona z niej kulka (niezbyt mocno ugnieciona), powinna się rozpaść po upadku z ok. 0,5 m. Przy większych dystansach, głębokościach lub gdy zanęta ma zacząć pracę dopiero na dnie, musi "wytrzymać" upadek z ok. 1m. Przy głębokości powyżej 4 m lub nęceniu z dużą ilością przynęt (głównie pinka i białe robaki) trzeba przygotować zanętę bardziej spoistą lub "dokleić" normalnie stosowaną zanętą. Można też przygotować zanętę w ten sposób, że do głównego nęcenia użyjemy kul pracujących dopiero po "osiągnięciu" dna, a donęcać będziemy zanętą pracującą od połowy głębokości (bardzo dobra na płoć i leszcza). Jak przygotować taką mieszankę opisałem w 1 części artykułu.

Jaki więc skład powinna mieć nasza zanęta?

Jeżeli nas na to stać, to możemy taką mieszankę skomponować na bazie firmowej, przeznaczonej do tej metody (np. Mondial-F-SPECIAL MATCH - ok. 13 zł/kg) i ukierunkować na poszczególny gatunek lub zastosować ukierunkowaną już zanętę do odległościówki (np. Sensas Match Gardons - płoć lub na inny gatunek - w zależności od "serii" 16 - 22 zł) - dwa przepisy podałem w części 1.
Przy ograniczonym budżecie mamy dwa wyjścia:
1. Skomponować mieszankę od podstaw, np:

    - 3 cz. tartej bułki
    - 2 cz. biszkoptu
    - 1,5 cz. mąki kukurydzianej
    - 1,5 cz. coprah-melase
    - 1 cz. mielonych konopi (nie prażonych)
    - 0,5 cz. prażonego, mielonego słonecznika
    - 0,5 cz. wiórków kokosowych (prażonych)
    - 0,5 cz. coco-belge
    - 0,5 cz. fiente
Jest to typowa zanęta leszczowa, do nawilżania której używam rozpuszczonej w wodzie melasy (0,25 l/3 kg zanęty). Płynne aromaty także rozpuszczam w wodzie, którą nawilżam zanętę. Jej skuteczność podniesie dodanie atraktora oraz przynęt (ok. 0,2 l pinki lub białych + 0,2 - 0,5 l casterów lub/i jocersa lub/i siekanych czerwonych robaki + 0,5 puszki kukurydzy konserwowej na 3 kg zanęty).
Przy łowieniu na dużej odległości (powyżej 20 m) lub głębokości (powyżej 3 m) należy dodać 5 - 10% PV-1.

2. Ponieważ polscy producenci nie oferują nam typowych mieszanek do odległościówki, musimy wykombinować taką sami. Możemy "dokleić" zwykłą (lub ukierunkowaną na konkretny gatunek) bazę jeziorową, mieszając ją z zanętą rzeczną w stosunku 4/1- blisko i płytko do 2/1 - głęboko lub daleko. Możemy też to zrobić dodając 5 - 10 % PV-1. Dlaczego PV-1, a nie zwykły klej do zanęt? Ponieważ inne kleje przeznaczone są zazwyczaj do zanęt rzecznych, więc rozpuszczają się powoli (na mój gust za wolno), a PV-1 jest "skutkiem ubocznym" produkcji cukru (podobnie jak melasa), więc rozpuszcza się znacznie szybciej, a co za tym idzie zanęta zaczyna szybciej pracować. Pomimo tego, do takich zanęt dodaję ok.10 % składników pracujących (prażone, mielone konopie, słonecznik itp.)

Możemy też przygotować zanętę na bazie typu feder, ponieważ jest wystarczająco spoista (na płytkie łowiska) i mocno pracuje. Mieszanka taka powinna się składać z:
    - 2 cz. zanęty "feder"
    - 1 cz. zanęty na konkretny gatunek
    - 1 cz. dodatków smakowych (biszkopt, coprah-melase, arachid itp.)
    - atraktor
    - ok. 10% PV-1 (na łowiska o głęb. pow. 4 m).
Wydaje mi się, że ten artykuł chociaż częściowo przybliży Wam zawiłości komponowania zanęt. Na zakończenie dodam, że jocersa dodaję bezpośrednio do zanęty, tuż przed lepieniem kul oraz chcę ostrzec przed dodawaniem zbyt dużej ilości robaków (pinka, białe), ponieważ potrafią (w nadmiarze) rozbić kule sklejone na "beton".

Do następnego razu...

Match6


 
Pokrewne linki
· Więcej o Spławik i grunt
· Napisane przez Monk


Najczęœciej czytany artykuł o Spławik i grunt:
Przepływanka - temat rzeka


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Angielska wiosna (2) (Wynik: 1)
przez match6 dnia 18-01-2006 o godz. 10:50:59
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Chyba znów "oberwie" mi się old_rysia, bo znowu nie napisałem o próbnej kulce zanęty, którą powinno się wrzucić do wody("pod nogami") tuż przed nęceniem. Ma to na celu sprawdzenie, czy zanęta pracuje poprawnie i daje nam szanse na dokonanie korekty, gdyby tak nie było.
Jest jeszcze jeden powód, dla którego wrzucam taką kulke, (zazwyczaj wrzucam dwie- jedną tuż przed nęceniem, drugą tuż po i ma ona rozmiar i spoistość identyczną jak "najtwardsze" kule użyte do głównego nęcenia) mianowicie daje mi ona "podgląd" czasu, po jakim zanęta przestaje pracować (wtedy to konieczne jest podanie nowej porcji zanęty)



Re: Angielska wiosna (2) (Wynik: 1)
przez old_rysiu (old_rysiu@pogawedki.wedkarskie.pl) dnia 18-01-2006 o godz. 19:23:15
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Match - koniecznie teraz zamknij tę odległościówkę. Czas na łowienie. Czekam z niecierpliwością na ten tekst.
PS Zawsze przygotowywałem zanętę w domu - nawet ją nawilżając. Wydawało mi się, że im dłużej zanęta pije aromaty, tym lepiej. Miałem przypadki, że na łowisku zanęta już tak nie pachniała jak chciałem i jak pachniała w domu, bo aromat został przebity przez np otręby pszenne. Trzeba było dodatkowo dosmaczać. Nie miałem daleko - ot pół godzinki drogi samochodem i pieszo razem licząc. Dodając do tego przygotowanie stanowiska, to następne pół godziny - odczekanie aż się rozjaśni - kolejne pół godziny ( wędkowałem od świtu ), zanęta już miała więcej niż Twoje pół godziny. Nęciłem pół godziny przed wędkowaniem, zupełnie inaczej nęciłem na zasiadkach linowych, ale to nie odległościówka, chociaż wiele można z zanet wypożyczyć. Pisze to, abyś wiedział, ze musiałem po tym oktresie dodać nieco wody i znowu przerobić zanetę. Teraz dopiero dodawałem białe robaczki. Pierwsza zanęta poszła regulaminowo, ale wnerwiało mnie, jak po godzinie zauważyłem, że robaczki są na górze zanęty w wiaderku. Gorzej - jak poszły na dno wiadra. Wtedy nęciłem bez robaczków, bo nie zauważyłem tego faktu.
Czy jest na to rada?



Re: Angielska wiosna (2) (Wynik: 1)
przez mariobass dnia 23-01-2006 o godz. 00:10:48
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Witam
Pierwszy raz daje o sobie znać na forum.
Mam pytanie:
napisałeś o zanęcie którą można skomponować od podstaw że jest to zanęta typowo leszczowa, otóż mam małe wątpliwości czy nie jest to zanęta za bardzo pracująca jak na leszcza?. Szczególnie wiórki kokosowe i słonecznik, czy one nie wyniosą ryb bliżej powierzchni a przynajmniej czy ich nie oderwą od dna?


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.06 sekund :: Zapytania do SQL: 92