Czy wiesz, że...
PSTRĄG POTOKOWY
Rekord Polski - 5,525 kg
Złoty medal - od 3,00 kg
Srebrny medal - od 2,00 kg
Brązowy medal - od 1,50 kg

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 398
 Zalogowani 0
 Wszyscy 398

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(380622) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(380622) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(380622) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(380622) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie biorą : ...(59426) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczność... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(380622) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byliśmy w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wiśle. Na miejscu okazał ...(59426) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. Są dwie faktury, każda za rok. N ...(380622) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(165) Mar 30, @ 08:46:37

krzysztofCz: Święta już za pasem więc... Wszystkim życzę zdrowych, wesołych, R ...(165) Mar 29, @ 17:25:48


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2243
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2007
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2132
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2101
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2155
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2069
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2110
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2474
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2292
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Wigilijna rybna rolada w galarecie
Opublikował 16-12-2005 o godz. 17:10:00 Monk
Ryby na stół Czez napisał

Zainspirowany wędkarską Wigilią w „Barakudzie”, tudzież rozmową z Esoxem, postanowiłem podzielić się z Wami kolejnym (dwa lata temu to były śledzie) przepisem na danie, które co roku gości na moim wigilijnym stole.



Danie to przez niektórych jest nazywane „rybą faszerowaną”, lecz moim zdaniem określenie to jest błędne. Rybą faszerowaną w galarecie (z reguły jest to szczupak) określamy rybę podawaną w „całości” z naciągniętą na farsz, uprzednio zdjętą skórą, nie zaś tuleję z mielonego mięsa rybiego w galarecie. Pozostanę zatem przy określeniu „rolada w galarecie”.

Składniki:

    1. 1 kg filetów z różnych morskich ryb (rozmrożonych).
    2. Namoczona bułka lub kasza manna, bądź bułka tarta.
    3. 2 jajka.
    4. 1 duża cebula pokrojona w kostkę.
    5. 2 łyżki ostrego chrzanu.
    6. Dwie garści rodzynek (sparzonych)
    7. Ubite białka z dwóch jajek.
    8. Żelatyna.


Przyprawy:

    1. Gałka muszkatołowa.
    2. Imbir.
    3. Mielone ziele angielskie.
    4. Pieprz i sól.

Wywar:
    1. Włoszczyzna.
    2. 2/3 listki laurowe.
    3. Kilkanaście ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
    4. Sól i sok z 1 cytryny.

Do dekoracji:

Według uznania – plasterki cytryny, natka pietruszki, oliwki, kapary, papryka czerwona, zielony groszek, kukurydza konserwowa, ćwiartki jajek itp.

Przygotowanie:

1/ Zaczynamy od wrzucenia włoszczyzny i przypraw na wrzątek (poza sokiem z cytryny) i ich powolnego gotowania. W tym czasie szklimy na maśle lub oleju cebulę.
2/ Po zeszkleniu cebuli mielimy ją wraz z rybą i namoczoną bułką o ile ktoś preferuję bułkę, gdyż ja osobiście dodaję kaszę mannę, oczywiście nie mieląc jej.
3/ Do zmielonej masy dodajemy pozostałe składniki (z wyjątkiem żelatyny i ubitych białek). I przyprawy. Przypraw proszę nie żałować, gdyż rolada będzie gotowana, a co z tym związane część aromatu „wyjdzie” z rolady. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma, a następnie formujemy tuleje z mielonego mięsa. Warto też całą masę wstawić do lodówki przed formowaniem tulei. W podanych proporcjach wychodzą mi 3 niewielkie tuleje, które następnie zawijam w ściereczki, wiążąc końcówki sznurkiem tak, aby po zatopieniu tulei w garnku z wywarem sznurek zwisał poza garnek, co ułatwi wyjęcie tulei.
4/ Tuleje zatapiamy w garnku z wywarem i gotujemy na małym ogniu (tak, aby wywar tylko „mrugał”) ok. 30 minut.
5/ Po ugotowaniu tuleje studzimy (najszybciej po wyniesieniu na balkon), a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.
6/ Wywar przecedzamy, zagotowujemy i dodajemy do niego żelatynę, sok z cytryny i białka z jajek (najlepiej zrobić to wg. przepisu na opakowaniu żelatyny).
7/ Plastry rolady układamy na półmiskach, dekorujemy i zalewamy wywarem, czekając następnie niecierpliwie na moment, kiedy całość stężeje.

Smacznego i Wesołych Świąt życzy

Czez


 
Pokrewne linki
· Więcej o Ryby na stół
· Napisane przez Monk


Najczęœciej czytany artykuł o Ryby na stół:
Sandacz w śmietanie


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

 Wyœlij ten artykuł do znajomych Wyœlij ten artykuł do znajomych


Komentarze sš własnoœciš ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialnoœci za ich treœć.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Wigilijna rybna rolada w galarecie (Wynik: 1)
przez Monk dnia 16-12-2005 o godz. 17:17:44
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Potwierdzam z pełną odpowiedzialnością - jest to bardzo smaczne. Należy jednak pamiętać - o czym Czez wspomniał - o obfitości przypraw!!
Ale robiąc to danie drugi raz każdy "złapie" już właściwe proporcje;)



Re: Wigilijna rybna rolada w galarecie (Wynik: 1)
przez Zamki (Zamki@interia.pl) dnia 16-12-2005 o godz. 17:44:19
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.morskietrocie.e-fora.pl
I niewątpliwie przepis będzie wykorzystany za lub bez zgody Czeza.:-):):)



Re: Wigilijna rybna rolada w galarecie (Wynik: 1)
przez pietruch dnia 16-12-2005 o godz. 17:53:39
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Jaką żelatynę poleca nasz kuchcik? :)



Re: Wigilijna rybna rolada w galarecie (Wynik: 1)
przez Bodzio dnia 16-12-2005 o godz. 20:04:02
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć) http://www.talesofmagic.wp.pl/?c=1&u=341086570
Czez napewno spróbuję tej kuchni. Pozdrawiam Bodzio



Re: Wigilijna rybna rolada w galarecie (Wynik: 1)
przez sandalista (wawo77@poczta.onet.pl) dnia 21-12-2005 o godz. 06:01:03
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Opis jest smakowity, zastanawiam się czy próbowałeś to zrobić z ryb słodkowodnych.



Re: Wigilijna rybna rolada w galarecie (Wynik: 1)
przez torque (torque@wedkarskie.pl) dnia 21-12-2005 o godz. 10:14:30
(Informacje o użytkowniku | Wyœlij wiadomoœć)
Na pewno spróbuję. Mam też pytanie. Czy próbowałeś Czez jeść roladę na gorąco?. Wyjąć tuleje z wywaru, pokroić w plastry podać z jakimś sosem np.?


Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.10 sekund :: Zapytania do SQL: 90