Czy wiesz, że...
RP jest krajem o stosunkowo dużej ilo¶ci jezior. Jezior większych niż 1 ha jest 7085, a ich ł±czna powierzchnia wynosi ok. 281 tys. ha, co w przybliżeniu stanowi 1% obszaru kraju.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

 UŻYTKOWNICY
 Goscie 399
 Zalogowani 0
 Wszyscy 399

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
krzysztofCz: Podoba mi się Twój plan w punkcie (3) :hihi ...(380622) Apr 04, @ 12:47:07

lecek: Na emeryturu mam czteropunktowy plan. 1. Podróże, 2. Wedkar ...(380622) Apr 03, @ 19:46:58

krzysztofCz: Tylko nie miej złudzeń, że na emeryturze będziesz miał więcej cza ...(380622) Apr 03, @ 15:57:03

lecek: Jeszcze (jak dla mnie) to trochę mało czasu Mój pracodawca wyz ...(380622) Apr 03, @ 10:34:12

krzysztofCz: Gratulacje Lecku. U mnie na morzu albo wieje... albo nie bior± : ...(59426) Apr 03, @ 09:01:48

krzysztofCz: To prawie wieczno¶ć... mam nadzieję, że dożyjemy do następnej zbi ...(380622) Apr 03, @ 08:58:12

lecek: Byli¶my w Ustroniu. Dwa dni wędkowania w Wi¶le. Na miejscu okazał ...(59426) Apr 02, @ 19:02:39

jjjan: Wpłaciłem za następne dwa lata. S± dwie faktury, każda za rok. N ...(380622) Apr 02, @ 17:57:24

jjjan: Wszystkim wszystkiego dobrego ...(165) Mar 30, @ 08:46:37

krzysztofCz: ¦więta już za pasem więc... Wszystkim życzę zdrowych, wesołych, R ...(165) Mar 29, @ 17:25:48


Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2243
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2007
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2132
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2270
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2101
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2155
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2069
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2110
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2473
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodał: Marek_b
Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2291
Ocena: 5.00 Ocen: 3


Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - GOLONKA
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Off Topic
GOLONKA
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
grzegorz_0108
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 14, 2005
Posty: 292

Kraj: Polska
Miejscowość: WARSZAWA
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 5:36 pm    Temat postu: GOLONKA Odpowiedz z cytatem

Wiem, że ten temat odbiega od wędkarstwa ale... proszę Adminów Szanownych o nie przenoszenie ww tematu do Off Topic.

O rybach mówimy wiele, o wędkowaniu, o sprzęcie i "sprawianiu" ryb.
Ale czasami spotykamy się po za rybkami a wtedy przyjemnie jest zje¶ć jakie¶ "męskie" danie popite napojem bogów. No i w zasadzie GOLONKA jest takim daniem. A nie tylko grilll !!!!

Od rana za mn± chodziło co¶ dobrego - miałem to na języku. GOLONKA.
Ale jak j± zrobić? I tu Panowie zwracam się do Was, aby¶cie zdradzili jak ów smakołyk przygotowujecie.

Sorki - takie zasady. A umieszczenie w Off Topic wcale nie oznacza, że temat zniknie bez odzewu. ;) Admin.
mario_z
Łowca Szczupaka i Suma


Dołączył: Apr 16, 2006
Posty: 6559

Kraj: Polska
Miejscowość: Lublin
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 6:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja również z mił± chęci± dowiem się jak przyrz±dzić naprawdę dobr± golonkę. wesoly
_________________
Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć usmiech

Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 6:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Golonkę gotujemy, dodaj±c następuj±ce przyprawy: ziele angielskie / ze 3 ziarenka/, li¶ć laurowy /ze 2 /, pieprz w ziarenkach /z 7/ i Vegetę. Gotować ok. 1-1,5 h na wolnym ogniu, aż będzie miękka.

Wykładamy na talerz, a gdy przestygnie, obsypujemy j± czerwon± słodk± papryk±. Pędzelniem pokrywamy j± miodem i wkładamy do żaroodpornego naczynia, do którego wlewamy pół szklanki -o zgrozo ! - piwa, i cało¶ć do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 st. C.
Pieczemy do momentu, aż się zapiecze - ok. 30 min. Warto dolać w czasie pieczenia jeszcze z pół szklanki piwa, gdy odparuje "pierwsza porcja".

Monkowa życzy smacznego i mówi, że Monk tak± lubi najbardziej! Skoro tak twierdzi - nie będę zaprzeczał. ;) Chrupi±ca, rumiana skórka gwarantowana, a piwko pod ni± samo wchodzi! usmiech
Dzięki za podpowiedĽ - nie musiałem nic mówić, a "córka te¶ciowej" sama doszła do wniosku, że czas j± zrobić. Chyba czuje, że u ¶lubnego zbliża się wypłata. ;)


Ostatnio zmieniony przez Monk dnia Sob Paż 16, 2010 6:23 pm, w cało¶ci zmieniany 2 razy
pietruch
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jul 08, 2004
Posty: 1317

Kraj: Polska
Miejscowość: Gdańsk
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 6:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sam nie jem innej golonki niż pieczonej w piwie z warzywami z piekarnika.
Po wpisaniu tej frazy w google zobaczysz, że nie tylko ja jestem zwolennikiem takiego golonko usmiech.
Poezja z gatunku ciężkiej (2dni przerwy w jedzeniu gwarantowane).
I gdyby nie to, że dopadło mnie grypsko i z apetytem jestem na bakier to z chęci± bym wszamał takie golonko usmiech

Oczywi¶cie wiadomo jaki jest jedyny słuszny napój do tej potrawy wink:.
pietruch
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jul 08, 2004
Posty: 1317

Kraj: Polska
Miejscowość: Gdańsk
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 6:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i kto¶ mnie uprzedził z t± golonk± pieczon± dosłownie o minutę.
Ale redaktor punktuje, nie ma co ! usmiech
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 6:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wesoly
Sorki - dałem dużo czasu. ;)
Starydrwal
Młodszy podbierakowy
Młodszy podbierakowy


Dołączył: Nov 13, 2004
Posty: 101

Kraj: Polska
Miejscowość: Brzeg
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 6:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uważam że najsmaczniejsze jest jedzenie proste i nieprzekombinowane. Jedyny warunek to dużo i tłusto usmiech Golonkę ugotować z dodatkiem soli, li¶cia laurowego, ziela angielskiego, całych ziaren pieprzu i czosnku granulowanego. Kiszon± kapustę dusić na smalcu. Konieczna płytka pod garnkiem bo łatwo przypalić. Na uformowany z kapusty kopczyk kładziemy golonkę i zajadamy. Na wywarze można zrobic barszcz czerwony z własnoręcznie zakiszonych buraków. W termos i na jesienne sandacze. Krupnik też jest pyszny. Smacznego.
stef
Skrobacz pospolity
Skrobacz pospolity


Dołączył: Sep 01, 2010
Posty: 32

Kraj: Polska
PostWysłany: Sob Paż 16, 2010 7:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Golonkę peklujemy 4-5 dni w soli peklowej. Potem płuczemy. Potem gotujemy. Potem smarujemy roztworem miodu i sosu sojowego. Potem pieczemy. Potem zjadamy i dużo popijamy piwem. Potem odpoczywamy 3-4 dni. lol lol lol lol lol lol lol lol
cichy
Kierownik steru
Kierownik steru


Dołączył: Sep 08, 2010
Posty: 82

Kraj: Polska
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 12:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

:arrow:

Ostatnio zmieniony przez cichy dnia Wto Maj 22, 2012 9:15 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 12:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wrzucasz tam całej barci, tylko troszeczkę - dla złotej, chrupi±cej skórki. usmiech Wcale się to z musztard± nie gryzie - smaku miodu nie poczujesz.
Robert
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 13, 2003
Posty: 3215

Kraj: Francja
Miejscowość: Selestat
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 1:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wła¶nie otworzyłem wino…"Egri Bikavér" wink: , przywiozłem z Polski, bo przecież tutaj…"dba się o podniebienia"… wink: Co prawda nie mam dzisiaj golonki ale polecam takie zestawienie wink: .
Chociaż wyższo¶ci piwa do golonki nie podważam to jednak od czasu do czasu warto zmienić przyzwyczajenia. Doskonałe "vin de table" ten "Egri" no i co tu mówić… historia… wesoly
cichy
Kierownik steru
Kierownik steru


Dołączył: Sep 08, 2010
Posty: 82

Kraj: Polska
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 5:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

:arrow:

Ostatnio zmieniony przez cichy dnia Wto Maj 22, 2012 9:15 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 5:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miło mi, że mogłem wzbudzić co¶ więcej niż niechęć. ;)
Jedni lubi± "sin±", mnie bardziej smakuje rumiana - polecam. usmiech
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 30, 2002
Posty: 3612

Kraj: Polska
Miejscowość: W-wa
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 7:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cichy napisał:
"Nie wrzucasz tam całej barci, tylko troszeczkę..."

Cichy,ja łyżkę lub dwie miodu daję do wszystkich marynat nie tylko golonka ale karkówka czy biust z kury.Karmelizuje się i daje piękny kolor a smaku nie poczujesz.Kiedy¶ do głowy by mi nie przyszło że można je¶ć jakie¶ mięso
w sosie miodowo-czosnkowym :? Azjaci tak robi± kurę albo wieprzowinę i jest super.Większym zaskoczeniem dla mnie był holenderski sos ........
czekoladowy do wołowiny :roll:
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 30, 2002
Posty: 3612

Kraj: Polska
Miejscowość: W-wa
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 7:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robert napisał:
Doskonałe "vin de table" ten "Egri" no i co tu mówić… historia… wesoly

Chyba tylko historia zly: były jeszcze Gamza,Murfatlar czy Fatima:roll:
już nie wspomnę o winach "Okęcie"czy winie truskawkowym ale "Okęcie" było chyba po 23 (tak jak alpaga) a truskawkowe po 25 :roll:
losos24
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Sep 20, 2006
Posty: 906

Kraj: Polska
Miejscowość: Oława
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 8:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sacha napisał:
Robert napisał:
Doskonałe "vin de table" ten "Egri" no i co tu mówić… historia… wesoly

Chyba tylko historia zly: były jeszcze Gamza,Murfatlar czy Fatima:roll:
już nie wspomnę o winach "Okęcie"czy winie truskawkowym ale "Okęcie" było chyba po 23 (tak jak alpaga) a truskawkowe po 25 :roll:


A niezapomniany Kordiał, i bezkartkowa wódka smakowa Ratafia, ech gdzie te urocze napitki?
_________________
Pozdrawiam wszystkich, których już poznałem i tych, których mam nadzieję poznać.
Robert
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 13, 2003
Posty: 3215

Kraj: Francja
Miejscowość: Selestat
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 9:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak mawia mój kolega „na węgierskie wykrztu¶ne zupełnie O.K.” wink: Wcale nie jest takie najgorsze to wino. Wła¶ciwie w kraju to nie wiem, jakich wytrawnych szukać. Za francuskie nie mam ochoty potrójnie przepłacać, a poza tym w Polsce pije piwo wesoly .
cichy
Kierownik steru
Kierownik steru


Dołączył: Sep 08, 2010
Posty: 82

Kraj: Polska
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

:arrow:

Ostatnio zmieniony przez cichy dnia Wto Maj 22, 2012 9:16 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu


Dołączył: Jan 14, 2007
Posty: 3532

Kraj: Polska
Miejscowość: Łężyca
PostWysłany: Nie Paż 17, 2010 9:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cichy, jako "donosicielowi kawy" radzę robić to, do czego zostałe¶ powołany. Popro¶ ładnie małżonkę i dono¶ jej kawę, żeby chęci nie zabrakło przy przygotowywaniu goloneczki wink:
cichy
Kierownik steru
Kierownik steru


Dołączył: Sep 08, 2010
Posty: 82

Kraj: Polska
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 6:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wesoly

Ostatnio zmieniony przez cichy dnia Wto Maj 22, 2012 9:16 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
sacha
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 30, 2002
Posty: 3612

Kraj: Polska
Miejscowość: W-wa
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 7:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robert napisał:
Wcale nie jest takie najgorsze to wino. Wła¶ciwie w kraju to nie wiem, jakich wytrawnych szukać.

Ja od kilku lat popijam z Argentyny i Chile i najchętniej typu Malbec albo
Chardonnay. Do wizyty w 2004 na Krymie nie miałem pojęcia że Ukraina produkuje TAKIE WINA lol 8O ale w Polsce nie znalazłem tych które tam piłem. Z koleji w 2003 w małym miasteczku w Bułgarii niedaleko Obzoru kupiłem w miejscowym GS dwie butelki wina na których naklejka wygl±dała na ręcznie robion± 8O Były to najdroższe w sklepie wina bo za butelkę trzeba było zapłacić prawie 12 plz zly: no to uznałem że nawet jak organizm z obrzydzeniem odrzuci to nie żal wylać.Okazało się tak doskonałe że następnego dnia jak już mogłem usi±ć za kierownicę pojechałem żeby zrobić zapas do kraju wesoly Okazało się że sklep posiada jeszcze 2 butelki smutny i nigdzie innej nie znajdę bo to było wino z małej winnicy w tym miasteczku i go¶ć butelkuje tylko 1-2 tys./rok :roll: i sprzedaje w kilku okolicznych sklepach a to co było to był produkt z ub. roku.


Ostatnio zmieniony przez sacha dnia Pon Paż 18, 2010 7:13 am, w cało¶ci zmieniany 1 raz
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 7:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lol
A może wystarczy podpuszczenie, że przepisy podchwyciły żony kolegów i teraz o niczym innym nie mówi±, jak o zachwytach nad talentami kulinarnymi swoich prze¶ladowczyń? ;)
the_animal
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Feb 11, 2007
Posty: 1971

Kraj: Polska
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 12:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
lol
A może wystarczy podpuszczenie, że przepisy podchwyciły żony kolegów i teraz o niczym innym nie mówi±, jak o zachwytach nad talentami kulinarnymi swoich prze¶ladowczyń? ;)


Czy Ty my¶lisz , że moja żona jest aż tak naiwna :?: lol
_________________
www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 12:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kupi, nie kupi - potargować się warto! lol wink:
Wszak kobitki s± nieprzewidywalne... ;)
Torque
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Apr 03, 2003
Posty: 4621

Kraj: Polska
Miejscowość: Zabrze
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 7:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Golonkę wrzucam do wrz±cego wywaru z warzyw (marchewka, pietruszka, seler, cebula opalona na ogniu) z listkiem laurowym i zielem angielskim . Gotuję do miękko¶ci i zostawiam w wywarze na 12 godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie wyjmuję i piekę w piekarniku tak by skórka stała się chrupi±ca.
Je¶li nie jestem w stanie wchłon±ć całej ilo¶ci mięsiwa, z pozostało¶ci robię galaretę z warzywami wykorzystuj±c wywar.
_________________
Najgorszy dzień na rybach jest lepszy od najlepszego dnia w pracy...Marek Mołdawa
Andrzej228
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Sep 11, 2006
Posty: 653

Kraj: Polska
Miejscowość: Bory Tucholskie
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 8:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Apropo golonki to dzisiaj miałem na obiad usmiech, tak zwyczajnie ugotowana w kapu¶cie z przyprawami. To tłuste też byłbym wstanie wci±gn±ć, ale chude jest smaczniejsze. Tłuste mogło by mi się odbijać, aaa i wiaterki jeszcze teraz odchodz±. wesolywesoly
_________________
Od 06.01.2009r godz. 14-tej zero zero,
nie zajarałem ani jednego szluga.
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu


Dołączył: Jan 14, 2007
Posty: 3532

Kraj: Polska
Miejscowość: Łężyca
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 8:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Andrzej228 napisał:
To tłuste też byłbym wstanie wci±gn±ć, ale chude jest smaczniejsze.

BluĽnisz Synu, bluĽnisz... ;)
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trza harmonijkę podstawić, to i serenada do snu będzie niekiepska.;)
the_animal
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Feb 11, 2007
Posty: 1971

Kraj: Polska
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 8:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Andrzej228 napisał:
Apropo golonki to dzisiaj miałem na obiad usmiech, tak zwyczajnie ugotowana w kapu¶cie z przyprawami. To tłuste też byłbym wstanie wci±gn±ć, ale chude jest smaczniejsze. Tłuste mogło by mi się odbijać, aaa i wiaterki jeszcze teraz odchodz±. wesolywesoly


Łap wiaterki i rób kulki - też naturalny zapach lol
_________________
www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl
Andrzej228
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Sep 11, 2006
Posty: 653

Kraj: Polska
Miejscowość: Bory Tucholskie
PostWysłany: Pon Paż 18, 2010 8:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

the_animal napisał:

Łap wiaterki i rób kulki - też naturalny zapach lol


Tego złapać nie da rady (nawet diabeł w jakim¶ tam kawale nie dogonił), co najwyżej poczujesz. lol lol lol
_________________
Od 06.01.2009r godz. 14-tej zero zero,
nie zajarałem ani jednego szluga.
Starydrwal
Młodszy podbierakowy
Młodszy podbierakowy


Dołączył: Nov 13, 2004
Posty: 101

Kraj: Polska
Miejscowość: Brzeg
PostWysłany: Wto Paż 19, 2010 11:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wła¶nie nastawiłem golonkę w kapu¶cie. Kto ma blisko-zapraszam wesoly
old_rysiu
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jul 31, 2002
Posty: 8461

Kraj: Polska
Miejscowość: W±dół
PostWysłany: Wto Paż 19, 2010 7:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tyle smakoszy golonka a tylko jeden zaznaczył: Warzywa!!!! Brawo Torque! Co to za golonka bez warzyw? Oczywi¶cie, że gotowane musz± być w W WARZYWACH!!!
Li¶ć laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól - to jest oczywiste tak samo jak marchewka, pietruszka, cebula a jak kto ma to i seler, pora, kawałek kapusty włoskiej. Im więcej warzyw tym golonka smaczniejsza!!
Długo się gotuje na wolnym ogniu!!!
Golonka musi być mięciutka! Na talerzu powinna mieć stracha, że zaraz się j± zje :-) To proste - puknij w stół a zobaczysz jak drży :-) Do tego kapusta z zasmaszk±, musztarda i chrzan. Nie zalecam pieczywa!!! Po tym się tyje :-)

Je¶li masz naprawdę ¶wieżutkie golonka, to nie pekluj! Golonka nie jest ładne, jak w ¶rodku jest różowe. Niestety musi być sinego koloru. Inne, piczone dodatkowo i posmarowane miodzikiem jak Monk zapodał, jest też dobre, ale to nie ten starodawny standard.

Prawdziwy rarytas podawano w Jastrzębiu na piwnym spotkaniu. Wykonano golonka wg mojego sposobu ( bez peklowania i tylko gotowane ), ale zaskoczono mnie jeszcze jednym zabiegiem. Na górę ułożono czapę z marchewki krojonej w kostkę na zasmażce. Pięknie się prezentowała i tak też smakowała. Fotki pewno w relacjach się jeszcze ostały.

GOLONKAAAA
Gierek
Łowca Klenia


Dołączył: Mar 16, 2007
Posty: 974

Kraj: Polska
Miejscowość: Prudnik
PostWysłany: Sro Paż 20, 2010 12:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monk napisał:
Golonkę gotujemy, dodaj±c następuj±ce przyprawy: ziele angielskie / ze 3 ziarenka/, li¶ć laurowy /ze 2 /, pieprz w ziarenkach /z 7/ i Vegetę. Gotować ok. 1-1,5 h na wolnym ogniu, aż będzie miękka.

Wykładamy na talerz, a gdy przestygnie, obsypujemy j± czerwon± słodk± papryk±. Pędzelniem pokrywamy j± miodem i wkładamy do żaroodpornego naczynia, do którego wlewamy pół szklanki -o zgrozo ! - piwa, i cało¶ć do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 st. C.
Pieczemy do momentu, aż się zapiecze - ok. 30 min. Warto dolać w czasie pieczenia jeszcze z pół szklanki piwa, gdy odparuje "pierwsza porcja".

Monkowa życzy smacznego i mówi, że Monk tak± lubi najbardziej! Skoro tak twierdzi - nie będę zaprzeczał. ;) Chrupi±ca, rumiana skórka gwarantowana, a piwko pod ni± samo wchodzi! usmiech
Dzięki za podpowiedĽ - nie musiałem nic mówić, a "córka te¶ciowej" sama doszła do wniosku, że czas j± zrobić. Chyba czuje, że u ¶lubnego zbliża się wypłata. ;)

Mam pytanko, a w zasadzie dwa: Jak wkładam golonkę do naczynia żaroodpornego, to czy przykrywam z góry owo naczynko i czy jest jakie¶ szczególne piwo do podlewania golonki, czy może nie ma to większego znaczenia?
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Sro Paż 20, 2010 1:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monkowa przykrywa naczynie. PóĽniej, pod koniec pieczenia - w zależno¶ci od gustu - można na kilka minut je otworzyć, aby skórka była bardziej wypieczona, ale polecam "podgl±d jej stanu" i postępowanie w zależno¶ci od upodobań.
A je¶li chodzi o piwo: w moim przypadku jest to "Żywiec", bo... takie piję. ;)
kaktus
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Sep 29, 2006
Posty: 357

Kraj: Polska
Miejscowość: Legnica
PostWysłany: Sro Paż 20, 2010 1:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciekawe te przepisy, trza spróbować będzie. A mnie ostatnio wzięło na golonkę i zrobiłem najpro¶ciej, jak umiałem. Kupiłem, przyprawiłem i na dwa dni do lodówki. Potem na rozgrzan± patelnie, żeby obsmażyć. Jak już skórka była obsmażona, do naczynia żaroodpornego (bodajże masłem wysmarowałem go, trochę wody wlałem i się piekła powolutku). Po jakims czasie odkryłem wieczko, żeby jeszcze przez pół godzinki skórka doszła.
Doszło wszystko, a nawet i miękka była - wszystko zależy od czasu i temperatury pieczenia wesoly
Gierek
Łowca Klenia


Dołączył: Mar 16, 2007
Posty: 974

Kraj: Polska
Miejscowość: Prudnik
PostWysłany: Czw Paż 21, 2010 8:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Maćku. Pozostało mi już tylko, kupić golonkę i wypróbować przepis Twojej małżonki usmiech
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Czw Paż 21, 2010 1:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smacznego. usmiech
Gierek
Łowca Klenia


Dołączył: Mar 16, 2007
Posty: 974

Kraj: Polska
Miejscowość: Prudnik
PostWysłany: Pią Paż 22, 2010 7:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki.
salmiak
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 20, 2002
Posty: 374

Kraj: Polska
Miejscowość: Bolesławiec
PostWysłany: Nie Paż 24, 2010 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To golonko łazi za mn± już od dłuższego czasu, a tu masz..... Nigdy jeszcze golonki nie jadłem, ale w najbliższ± sobotę zamierzam to zmienić. Wykorzystam przepis monka i tutaj mam pytanie z czym takie golonko monko jada? wink:
_________________
***CHAT PW*** www.chat.pogawedki.wedkarskie.pl
rom71
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Jul 23, 2006
Posty: 831

Kraj: Polska
Miejscowość: Kaczyce
PostWysłany: Nie Paż 24, 2010 9:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A za mn± chodzi potrawa z dziczyzny, tylko nie wiem gdzie idzie zamówić na ¦l±sku Cieszyńskim.
Monk
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Aug 04, 2002
Posty: 7676

Kraj: Polska
Miejscowość: Legionowo
PostWysłany: Pon Paż 25, 2010 7:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ze smakiem Salmiaku - ze smakiem! ;)
Nie przepadam za kapust±, więc wcinam j± z pieczywkiem i musztard±, nie zapominaj±c o złotym trunku. usmiech
salmiak
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Oct 20, 2002
Posty: 374

Kraj: Polska
Miejscowość: Bolesławiec
PostWysłany: Pon Paż 25, 2010 1:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na pewno spróbuję. A po weekendzie zamelduję o sukcesach wink:
_________________
***CHAT PW*** www.chat.pogawedki.wedkarskie.pl
Zamki
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel


Dołączył: Nov 03, 2004
Posty: 2486

Kraj: Polska
PostWysłany: Sob Sie 30, 2014 10:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odgrzeję kotleta ... znaczy się golonko. wesoly
Tak się złożyło, że przez jaki¶ czas będę sobie sam kucharzył.
A, że lubię zje¶ć co¶ dobrego to padło na goloneczkę.
Od trzech dni pekluje się w słono-czosnkowej zalewie.
Jedna jutro pójdzie do gotowania i opieczenia
a dwie kolejne za kilka dni trafi± do wędzarni z tym, że
jedna będzie sparzona przed wędzeniem a druga po.
Smak wędzonej "na surowo" już znam i nie powalił mnie.
Pamiętam jak kiedy¶ Artur z @S±siadem przywieĽli takie łakocie
na spotkanie. Gdzie¶ na jakiej¶ wioseczce Górnego ¦l±ska trafiłem
na musztardę dedykowan± do golonki. Wyrób był miejscowy
dostępny jedynie w tej wiosce. Musztardę dawno zjadłem ale przepis się ostał. Smak ostro-słodki, o którym nie my¶lałem, że do mięsa będzie pasował okazał się idealny. Gorczyca trzy do jednego
zaprawiana miodem rzepakowym a ostro¶ci nadała papryczka chili.
Oczywi¶cie proporcje można dowolnie sobie modyfikować i polecam
każdemu aby musztardę sobie zrobił sam według swoich preferencji
wtedy będzie pełnia smaku takiego golonka w buzi.
_________________
Łowię i zjadam ......
Wyświetl posty z ostatnich:   
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Off Topic
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

Za tre¶ci głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialno¶ć ponosz± ich autorzy.
Korzystaj±c z forum akceptujesz ten REGULAMIN  System pomocy - FAQ

Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Forums ©
Pogawędki Wędkarskie - portal dla wszystkich wędkarzy!
Redakcyjna poczta: redakcja@pogawedki-wedkarskie.pl

Redakcja serwisu w składzie: Jarbas, Marek_b, -, -, -, -

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.

Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. license.
Tworzenie strony: 0.16 sekund :: Zapytania do SQL: 147