Wysłany: Pią Gru 21, 2012 10:02 am Temat postu: Re: ¦ledĽ w ¶mietanie
Wojtass napisał:
Witam,
Panowie i Panie jak w tytule, czy znacie przepis na dobrego ¶ledzika w ¶mietanie na wigilijny stół? :
Też przył±czam się do pytania. _________________ Bercik
art-nemo Operator wędziska
Dołączył: Feb 05, 2007 Posty: 174
Kraj: Polska Miejscowość: Knurów-¶l±skie
Wysłany: Pią Gru 21, 2012 8:37 pm Temat postu:
Kup 5 filetów matiasów ale żeby nie były żółte ,tylko snieżnobiałe.Zalej je wod± z mlekiem na 2-3godz.Przygotuj sos...Pół kubeczka kwasnej smietany,3 łyzki majonezu , jedna plaska łyzeczka musztardy,--ocet,sól,pieprz czarny do smaku..Smak ma być mocno wyrazny,słodko kwa¶ny,raczej bardziej słodki.Do sosu dodaj jedno jabłko koniecznie kwa¶ne pokrojone w drobn± kosteczkę i jedna cebulę..Ja daję surow± ,ale jak sledzie maj± poleżeć w lodówce to trzeba j± sparzyć wrz±tkiem.Cało¶ć poł±cz z pokrojonymi filetami i wymieszaj..jak czceszto ci podam przepis na sledzia z borowikami marynowanymi i cebul±..bajka..a wiem co¶ o tym bo gotuje zawodowo jakie¶ 15 lat..pozdro : _________________ art-nemo
Zenon Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 26, 2003 Posty: 3967
Kraj: Polska Miejscowość: GRUNWALD
Wysłany: Sob Gru 22, 2012 9:16 am Temat postu:
art-nemo napisał:
wiem co¶ o tym bo gotuje zawodowo jakie¶ 15 lat..pozdro :
plus kurs u pani Magdy G pozdrawiam Zenon
Monk Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Aug 04, 2002 Posty: 7676
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo
Wysłany: Sob Gru 22, 2012 11:14 am Temat postu:
Art: podaj proszę ten przepis. Może ¶ledzie po litewsku, które uwielbiam, zejd± na drugi plan?
Mój "domowy sewis kulinarny" również się t± postaci± ¶ledzika zainteresował. ;)
Robert Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 13, 2003 Posty: 3215
Kraj: Francja Miejscowość: Selestat
Wysłany: Sob Gru 22, 2012 11:35 am Temat postu:
Na te z borowikami marynowanymi to chętnie . Mam akurat tegoroczny pokaĽny zbiór : Art, nie daj się długo prosić bo to już tuż, tuż
Wojtass Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Nov 03, 2003 Posty: 389
Kraj: Polska Miejscowość: ŁódĽ
Wysłany: Sob Gru 22, 2012 6:44 pm Temat postu:
Widzę, że temat się rozwija. dzięki za przepisy panowie i czekam na więcej :P
Dzialamy..5 matiasów moczymy kilka godzin w samej wodzie.Robimy sos.Do miski wlewamy 5 łyzek dobrego oleju rzepakowego,2 łyzki oliwy z oliwek , 1 łyzke oleju lnianego (rewelacyjny smak ale trudny do zdobycia : )i łyżke octu.wszystko mocno doprawiamy do smaku sol±,cukrem i pieprzem czarnym najlepiej swieżo zmielonym,do cało¶ci mozna wkroic natkę zielonej pietruszki i dodać odrobine majeranku..Gdy sos jest gotowy obieramy ze skórki 2 duze ogórki kiszone,kroimy w drobna kostkę i dodajemy do sosu.Nastepnie bierzemy 2 srednie cebule ,obieramy,kroimy w 1,5 cm kostkę gotujemy kilka minut we wrzatku (z listkiem laurowym i 3 kulkami ziela angielskiego,)studzimy i też dodajemy sosu...Wymoczone ¶ledzie kroimy w poprzeczne paski i łaczymy z wczesniej przygotowanym sosem.Na samym końcu bierzemy kilka marynowanych grzybów,najlepiej borowików i kroimy w do¶ć grube kawałki zachowujac kształt grzyba.Łaczymy z sosem...smak gotowej potrawy ma być dosć zdecydowany,słodko-kwasny,z nuta majeranku i zielonej pietruszki,a najlepiej smakuje na nastepny dzień po przygotowaniu...smacznego.. pozdrawiam..art. _________________ art-nemo
Robert Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Apr 13, 2003 Posty: 3215
Kraj: Francja Miejscowość: Selestat
Wysłany: Nie Gru 23, 2012 10:22 am Temat postu:
Dzięki Art . Żebym tylko jutro ¶ledzie dobre znalazł 8).
Nie zawsze się trafiaj±, a może będę miał szczę¶cie i na polskie trafie
the_animal Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Feb 11, 2007 Posty: 1971
Kraj: Polska
Wysłany: Nie Gru 23, 2012 2:22 pm Temat postu:
art-nemo napisał:
Dzialamy..5 matiasów moczymy kilka godzin w samej wodzie.Robimy sos.Do miski wlewamy 5 łyzek dobrego oleju rzepakowego,2 łyzki oliwy z oliwek , 1 łyzke oleju lnianego (rewelacyjny smak ale trudny do zdobycia : )i łyżke octu.wszystko mocno doprawiamy do smaku sol±,cukrem i pieprzem czarnym najlepiej swieżo zmielonym,do cało¶ci mozna wkroic natkę zielonej pietruszki i dodać odrobine majeranku..Gdy sos jest gotowy obieramy ze skórki 2 duze ogórki kiszone,kroimy w drobna kostkę i dodajemy do sosu.Nastepnie bierzemy 2 srednie cebule ,obieramy,kroimy w 1,5 cm kostkę gotujemy kilka minut we wrzatku (z listkiem laurowym i 3 kulkami ziela angielskiego,)studzimy i też dodajemy sosu...Wymoczone ¶ledzie kroimy w poprzeczne paski i łaczymy z wczesniej przygotowanym sosem.Na samym końcu bierzemy kilka marynowanych grzybów,najlepiej borowików i kroimy w do¶ć grube kawałki zachowujac kształt grzyba.Łaczymy z sosem...smak gotowej potrawy ma być dosć zdecydowany,słodko-kwasny,z nuta majeranku i zielonej pietruszki,a najlepiej smakuje na nastepny dzień po przygotowaniu...smacznego.. pozdrawiam..art.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Za tre¶ci głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialno¶ć ponosz± ich autorzy.
Korzystaj±c z forum akceptujesz ten REGULAMIN System pomocy - FAQ
Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.
Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.