Wysłany: Wto Maj 10, 2005 9:26 pm Temat postu: Zaproszenie na wielkie łowy
Chciałbym zaprosić wszytkich z redakcji z PW oraz userów nad malowniczo położone jezioro Bahotek które obfituje w rekordowe okazy ryb każdego gatunku, nad jeziorem położone są 2 ośrodki także jest morzliwe zakwaterowanie
Zamki Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Nov 03, 2004 Posty: 2486
Kraj: Polska
Wysłany: Wto Maj 10, 2005 9:35 pm Temat postu:
Dzieki Nierobi napisz coś więcej o tym jeziorku. _________________ Łowię i zjadam ......
Esox Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jul 31, 2002 Posty: 4285
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa
Wysłany: Wto Maj 10, 2005 9:57 pm Temat postu:
Zbiczno, Bachotek, Strażym, Partęczyny - mieszkają tam jeszcze jakieś ryby, czy to tylko wspomnienie? :roll:
Docio Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 28, 2002 Posty: 3958
Wysłany: Wto Maj 10, 2005 10:25 pm Temat postu: Re: Zaproszenie na wielkie łowy
Nierobiga napisał:
Chciałbym zaprosić wszytkich z redakcji z PW oraz userów nad malowniczo położone jezioro Bahotek które obfituje w rekordowe okazy ryb każdego gatunku, nad jeziorem położone są 2 ośrodki także jest morzliwe zakwaterowanie
Podobają mi się takie propozycje. Jednak nie byłbym sobą gdybym nie poprosił o namiary w sieci na te ośrodki oraz do kogo należy jezioro, również z namiarem.
Pozdrawiam :-)
Pawel_K Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jul 13, 2004 Posty: 598
Wysłany: Sro Maj 18, 2005 9:46 am Temat postu:
Dociu i Esoxie (kolejność alfabetyczna),
W najnowszym "Wędkarskim Świecie" 6.2005 na stronie 12, punkt 4 znajdziecie potrzebne namiary i podstawowe informacje o rybostanie jeziora Partęczyny Wielkie.
klon Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 15, 2003 Posty: 541
Kraj: Polska Miejscowoć: Piastów
Wysłany: Sro Maj 18, 2005 10:14 am Temat postu:
Jeżeli w Bahotku mieszkają wielkie ryby to są albo mistrzami kamuflażu albo ze mnie dupa nie wędkarz. Ofszem okoni można połowić ale za 1 zębatym pływałem 2 lata temu 3 dni. _________________ Są tacy co ryby łowią i tacy co tylko wodę mącą.
Esox Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jul 31, 2002 Posty: 4285
Wysłany: Sro Maj 18, 2005 10:18 am Temat postu:
PawelK - dzięki za informację, ale wolę polegać na zdaniu kogoś kto regularnie bywa i łowi. :
Klon - coś w tym jest, chociaż z drugiej strony znam wody, w których przyjezdny, łowiący z marszu i przez tydzień nic nie łowi, a ryba jest. Dlatego interesuje mnie, czy masz odniesienie do tego, co było wcześniej, czy też po prostu zawitałeś tam raz i tyle. :roll:
Pawel_K Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jul 13, 2004 Posty: 598
Wysłany: Sro Maj 18, 2005 10:24 am Temat postu:
Klonie i Esoxie (kolejność pisania postów - nie:alfabetyczna),
Chcę być dobrze zrozumiany. Kolega Nierobiga wystosował zaproszenie, Esox i Docio poprosili o namiary, kolega Nierobiga milczał, ja znalazłem namiary, więc je przekazuję. Nic mi nie wiadomo o aktualnym rybostanie. Kiedyś z Esoxem pogawędziliśmy na forum o Partęczynach, ale moje wspomnienia, choć miłe, pochodzą z bardzo dawnych czasów. Miałem okazję sprawdzić to jezioro na jesieni, lecz tego nie zrobiłem. Ale to już całkiem inna historia...
klon Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 15, 2003 Posty: 541
Kraj: Polska Miejscowoć: Piastów
Wysłany: Sro Maj 18, 2005 10:28 am Temat postu:
Byłem tam dwa razy. Okonie pięknie zagryzały na maleńkiego okonio-woblerka na bocznym troku. Ze szczupłym nie tylko ja miałem problem. Białoryb brał jak głupi ale raczej drobny. oczywiście biorę pod uwagę, że mogłem nie trafić w najlepsze miejsca na zębatego. Pływałem tylko z batymetrią. Z drugiej strony nie słyszałem aby ktokolwiek złowił coś dużego.
P.S. pszepraszam za byka w "o(f)wszem" _________________ Są tacy co ryby łowią i tacy co tylko wodę mącą.
Jacek Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 28, 2002 Posty: 344
Wysłany: Sro Maj 18, 2005 11:06 am Temat postu:
Esox napisał:
Zbiczno, Bachotek, Strażym, Partęczyny - mieszkają tam jeszcze jakieś ryby, czy to tylko wspomnienie? :roll:
Niejednokrotnie opowiadałem Ci o tych jeziorach. Jeżdżę tam od 12 lat regularnie. Znam te wody bardzo dobrze. I mam poważne obawy, że historie o pięknych okazach rozpowszechniają właściciele ośrodków wczasowych rozlokowanych nad tymi wodami. Zależy im na każdym pościelonym łózku. A ceny za pokoje do niskich nie należą, mimo, że etap świetności przeżywały w czasach Gierka. O wypożyczeniu łódki też można raczej pomarzyć. Jeśli nawet jakaś się ostała, to 35 zł/dobę to min. Przecież to chore. Owszem, jeszcze 3-4 lata temu można tam było połowić jakieś resztki porządnych ryb, które jakimś cudem ominęły siaty stawiane przez "rybaków" z Grzmięcy. Teraz okazów nie uświadczysz. "Nie-okazów" także. Jest resztka szczupaczka ale małego. Nawet mu brak do wymiaru. Okonia i owszem, ale głównie w tzw. Kanałku od Bachotka do Strażymia. Ale tam, teoretycznie nie można łowić.
Oprócz rybaków, przyczynili się do tego kłusole. Sam miałem niejednokrotnie kłopoty z ich siatkami, czyt. zaczepy, tracone przynęty a przy bezpośrednim kontakcie groźby. Krótko mówiąc - szkoda gadać.
Docio Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 28, 2002 Posty: 3958
Wysłany: Sro Maj 18, 2005 11:08 am Temat postu:
Pawel_K napisał:
Dociu i Esoxie (kolejność alfabetyczna),
W najnowszym "Wędkarskim Świecie" 6.2005 na stronie 12, punkt 4 znajdziecie potrzebne namiary i podstawowe informacje o rybostanie jeziora Partęczyny Wielkie.
Dzięki Pawel_K :-) ale nie o to chodzi abyś za kogoś odwalał robotę. Wędkarski Świat jest poza moim zainteresowaniem a kolega, który zapraszał, w ogóle nie zdaje sobie sprawy, że po takim czasie to różne myśli przychodzą do głowy wędkarzowi.
Jak dla mnie to w tej chwili jest to świetna reklama, gdzie NIE jechać. Jesli olewają nas już przy zaproszeniu to co będzie na miejscu? Wolę pod namiot nad Narew pojechać :-D
Jacek Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 28, 2002 Posty: 344
Wysłany: Sro Maj 18, 2005 11:59 am Temat postu:
I jeszcze jedno: białoryb faktycznie występuje tu w sporych ilościach, ale dla kogoś kto łowi tu regularnie od lat, wyraźnie daje się zauważyć jak kolejne lata przynoszą sukcesywne karłowacenie płotek, leszcy, krąpi itp.